استدلال منطقی
Critical Reasoning
استدلال منطقی
استدلال منطق مجموعه ای از مهارتهای تحلیلی است که به کمک آنها می توانید برای دیگران استدلالات تاثیرگذار بیاورید و یا استدلال آنها را مورد ارزیابی قرار دهید. گاهی اوقات منطق نقادانه از عقل سلیم ناشی می شود. مثلا اگر هوا طوفانی باشد و من بگویم که روز خوبی برای پیاده روی و هواخوری است، متوجه می شوید که استدلال من ایراد دارد. استدلال های گفتاری و نوشتاری پیچیدهتر هستند و توانایی شما برای تفکر منتقدانه و ارزیابیِ میزان تاثیرگذاری یک استدلال نه تنها در آزمون GMAT اهمیت دارد بلکه در موفقیت شما در دنیای تجارت نیز حائز اهمیت است.
Critical Reasoning
استدلال منطقی
سؤالات این بخش بر اساس استدلال موجود در گزارهها و متونِ كوتاه است. در برخی از سؤالات، ممکن است به نظر بیاید که بیش از یك گزینه میتواند پاسخ سؤال باشد. اما این یک حقه طراح سوال است چراکه فقط یک گزینه درست است، یعنی گزینهای كه كاملترین و درستترین پاسخ را برای سؤال فراهم میآورد. به این منظور، لازم است قبل از انتخاب گزینه درست، تمام گزینهها را خوب بخوانید.
از پیشفرضهایی كه بر اساس معیارهای عمومی، غیرعملی، غیرواقعی و ناهماهنگ با متن هستند دوری كنید؛ یعنی در حل سؤالات میتوانید پیشفرضهای معینی داشته باشید (برای مثال، میتوانید فرض كنید كه آسمان گاهی ابری میشود ولی نمیتوانید فرض كنید كه آسمان همیشه ابری است، مگر اینكه در صورت سؤال مشخصاً ذكر شده باشد) اما نیازی به داشتن اطلاعات خاص (مانند اینكه همیشه در شمال کشور باران میبارد) و یا مواردی كه در محدوده اطلاعات عمومی نمیگنجد (مانند درآمد سرانه مردم ایران) نیست. توجه داشته باشید كه طراحان سؤالات استدلال منطقی، میتوانند درباره ایدههای مختلف بحث كنند. در این موارد، آنان با استفاده از اطلاعات اضافی، شرایط مورد نظر خود را در متن ایجاد میكنند؛ اما پیشفرضی را درست تلقی نكنید مگر اینكه یك واقعیت كلی و پذیرفتهشده باشد و یا طراحان سؤال شما را به پذیرش آن سوق دهند.
اجزای سؤال استدلال منطقی
هر سؤال استدلال منطقی سه جزء دارد: 1- محرك 2- صورت سؤال 3- چهار گزینه جواب ، به طور مثال :
محرک | غذاهای نشاستهای مثل نان و برنج معمولاً كالری كمتری دارند و مانند مواد چربیزا مثل كره، خامه و پنیر موجب چاقی نمیشوند. به این ترتیب افرادی كه میخواهند وزن خود را كم كنند، میتوانند معادل وزن مواد چربیزا كه مصرف میكنند، غذاهای نشاستهای را جانشین كنند. |
صورت سؤال | كدامیك از موارد زیر، اگر صحیح فرض شوند، بیشتر موجب تضعیف استدلال فوق میشود؟ |
گزینهها |
1) غذاهای نشاستهای مثل نان و برنج ارزانتر از مواد چربیزا هستند.
2) استفاده از غذاهای نشاستهای به مرور موجب كمبود موادغذایی لازم بدن میشود. 3) بعضی از مردم طعم غذاهای چرب را بیشتر از غذاهای نشاستهای دوست دارند. 4) غذاهای نشاستهای نمیتوانند بهاندازه مواد چرب از گرسنگی جلوگیری كنند چون زود هضم میشوند. |
صورت سؤال در استدلال منطق نوع سوال را مشخص می کند. انواع سوالات استدلال منطق عبارتند از: 1-تضعیف استدلال 2-تقویت استدلال 3-پیش فرض استدلال 4-استدلال مشابه 5-ارزیابی استدلال 6-توجیه تناقض و ....
شیوه حل كردن سؤال
هنگام بررسی سه جزء سؤال، داوطلبان گاهی به بهترین راهبرد برای حمله به سؤال فكر میكنند: اول صورت سؤال را بخوانم؟ چهار گزینه را مرور كنم؟ پاسخ این است كه به همان ترتیب موجود بخوانید. یعنی ابتدا محرك، سپس صورت سؤال و در پایان چهار گزینه را بخوانید. گرچه این روش به نظر منطقی و واضح میرسد ولی گاهی پیشنهاد میشود كه قبل از خواندن محرك، به سراغ صورت سؤال بروید. این روش بنا به دلایل زیر درست نیست:
- فهم محرك، كلید پاسخ دادن به سؤال است. خواندن صورت سؤال قبل از محرك توانایی داوطلب را برای فهم اطلاعات محرك كاهش میدهد. به بیان سادهتر، داوطلبان با خواندن صورت سؤال قبل از محرك باید دو چیز را در همزمان درك كنند: صورت سؤال و اطلاعات موجود در محرك؛ تحت فشار زمانی این كار مشكل خواهد بود.
- خواندن صورت سؤال قبل از محرك، باعث هدر رفتن وقت میشود؛ زیرا داوطلبان معمولاً ابتدا صورت سؤال را میخوانند، سپس محرك را و دوباره صورت سؤال را میخوانند. متأسفانه وقت كافی برای خواندن دوباره صورت سؤال وجود ندارد.
- برخی از صورتهای سؤال به اطلاعات موجود در محرك رجوع میكنند و یا شروط جدیدی را به اطلاعات محرك میافزایند؛ بنابراین خواندن صورت سؤال قبل از محرك چندان مفید نیست و اغلب داوطلب را به هنگام خواندن محرك، گیج و سردرگم میكند.
- در محركهایی كه دو سؤال دارند، داوطلب با خواندن یك سؤال فقط به دنبال اطلاعات مربوط به آن سؤال میگردد و موقع حل سؤال دوم به مشكل برمیخورد. خواندن هر دو سؤال قبل از محرك باعث تلف شدن وقت زیادی میشود و نتیجهای جز سردرگمی ندارد.
- در برخی شرایط، صورت سؤال كاملاً قابل پیشبینی است. برای مثال، در یك نوع سؤال به نام «حل تناقض»، معمولاً وقتی محرك را میخوانید، تناقض یا اختلافی آشكار وجود دارد. با خواندن صورت سؤال قبل از محرك، چیز بیشتری از اطلاعات محرك حاصل نخواهد شد. در فصول بعدی درباره این شرایط توضیح خواهیم داد، همچنین شرایط دیگری را مثال میزنیم كه میتوانید تا حدودی صورت سؤال را به درستی پیشبینی كنید.
- یكی از اصول اساسی كه میگوید صورت سؤال را اول بخوانید، غلط است. برخی از موافقان این روش ادعا میكنند، داوطلب با خواندن صورت سؤال میتواند (صرفاً با حدس زدن و بدون حل كردن سؤال) سؤالات سختتر (مانند استدلال مشابه و روش استدلال) را شناسایی كند و از آنها بگذرد، اما بررسی سؤالات در سالهای مختلف نشان میدهد كه هر یك از انواع سؤالات میتوانند در سطح آسان، متوسط یا دشوار مطرح شوند؛ بنابراین، صورت سؤال نمیتواند به درستی نشاندهنده دشواری سؤال باشد، زیرا دشواری سؤال با پیچیدگی محرك و گزینههای مربوط به آن ارتباط مستقیم دارد.
توجه کنید: این بخش صرفا قسمت کوچکی از فصل «استدلال منطقی» از کتاب GMAT ،استاد طورانی و استاد صداقت است که به زودی چاپ شده و در همین سایت اطلاع رسانی می شود.
Critical Reasoning
استدلال منطقی
سرفصلهای سوالات استدلال منطقی عبارتند از:
- ادامه متن
- ارزیابی استدلال
- استدلال مشابه
- پیشفرض
- تضعیف
- تقویت
- توجیه تناقض
- خطای استدلال
- عملکرد (نقش) عبارات
- قاعده استدلال (همخوانی)
- نتیجهگیری (استنباط)
- هدف نویسنده
Critical Reasoning
استدلال منطقی
بودجهبندی سوالات بخش استدلال منطقی از سال 1392 تا 1398 به صورت زیر است:
سوال 2: خطای استدلال
سوال 3: نتیجهگیری (استنباط)
سوال 4: توجیه تناقض
سوال 5: ادامه متن
سوال 6: تضعیف
سوال 7: عملکرد عبارات
سوال 8: هدف نویسنده
سوال 9: پیشفرض
سوال 10: خطای استدلال
سوال 2: تضعیف
سوال 3: نتیجهگیری (استنباط)
سوال 4: عملکرد (نقش) عبارات
سوال 5: خطای استدلال
سوال 6: تضعیف
سوال 7: پیشفرض
سوال 8: خطای استدلال
سوال 9: ادامه متن
سوال 10: نتیجهگیری (استنباط)
سوال 2: پیشفرض
سوال 3: پیشفرض
سوال 4: خطای استدلال
سوال 5: ادامه متن
سوال 6: قاعده استدلال (همخوانی)
سوال 7: نتیجهگیری (استنباط)
سوال 8: عملکرد (نقش) عبارات
سوال 9: توجیه تناقض
سوال 10: تقویت
سوال 2: تضعیف
سوال 3: ادامه متن
سوال 4: استدلال مشابه
سوال 5: تقویت
سوال 6: نتیجهگیری (استنباط)
سوال 7: توجیه تناقض
سوال 8: هدف نویسنده
سوال 9: تضعیف
سوال 10: عملکرد (نقش عبارات)
سوال 2: نتیجهگیری (استنباط)
سوال 3: عملکرد (نقش عبارات)
سوال 4: هدف نویسنده
سوال 5: تضعیف
سوال 6: عملکرد (نقش عبارات)
سوال 7: ادامه متن
سوال 8: نتیجهگیری (استنباط)
سوال 9: توجیه تناقض
سوال 10: تقویت
سوال 2: ادامه متن
سوال 3: ارزیابی استدلال
سوال 4: پیشفرض
سوال 5: توجیه تناقض
سوال 6: توجیه تناقض
سوال 7: نتیجهگیری (استنباط)
سوال 8: توجیه تناقض
سوال 9: عملکرد (نقش عبارات)
سوال 10: توجیه تناقض
سوال 2: تقویت
سوال 3: ادامه متن
سوال 4: تقویت
سوال 5: تضعیف
سوال 6: نتیجهگیری (استنباط)
سوال 7: نتیجهگیری (استنباط)
سوال 8: تضعیف
سوال 9: توجیه تناقض
سوال 10: تقویت
سوال 2: ادامه متن
سوال 3: توجیه تناقض
سوال 4: نتیجهگیری (استنباط)
سوال 5: تضعیف
سوال 6: توجیه تناقض
سوال 7: نتیجهگیری (استنباط)
سوال 8: تقویت
سوال 9: نتیجهگیری (استنباط)
سوال 10: خطای استدلال